Voorlezen aan kinderen? Zeeuwse VoorleesExpress zoekt jou

Geplaatst: 18 september 2023 om 14:51

Lees jij graag voor? Dan is de VoorleesExpress misschien wel iets voor: De Zeeuws-Vlaamse afdeling is een van de takken van de VoorleesExpress die enthousiaste voorlezers zoeken die ook niet vies zijn van een taalspelletje. Je komt wekelijks bij gezinnen thuis waar kinderen moeite hebben met taal, om er voor te lezen, te praten en taalspelletjes te doen. En dat sluit naadloos aan bij het thema van de de Kinderboekenweek (5-15 oktober): Bij mij thuis
De VoorleesExpress Oosterschelde, Vlissingen, Middelburg en Zeeuws-Vlaanderen grijpt het thema van de Kinderboekenweek dan ook graag aan om enthousiaste voorlezers op te roepen om zich aan te melden als nieuwe vrijwilliger.

 

Uit onderzoek blijkt dat wanneer kinderen opgroeien in een taalrijke omgeving, zij daar op school veel profijt van hebben. Niet elke ouder vindt dat makkelijk; soms omdat ze zelf moeite hebben met taal en lezen. De vrijwilligers van de VoorleesExpress spelen een belangrijke rol door met kinderen talige activiteiten te doen. Zo laten ze kinderen en ouders ervaren hoe leuk dat is en dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Al meer dan 400 gezinnen bereikt in Zeeland

Sinds 2013 hebben vrijwillige voorlezers meer dan 8000 bezoeken gebracht aan 400 gezinnen in Zeeland. In acht dorpen en steden wordt de VoorleesExpress inmiddels aangeboden. De basis werd gelegd in de ZB in Vlissingen, waarna Middelburg ook aansloot. Inmiddels doen Bibliotheek Oosterschelde en Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen ook mee. Dit jaar vieren we dus óók een lustrum, 10 jaar VoorleesExpress in Zeeland! We streven ernaar in 2023 in Zeeland minstens 100 gezinnen te bereiken en daarvoor zoeken we vrijwilligers voor de acht locaties in de aangesloten gemeenten verspreid over Middelburg, Vlissingen, Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland. 
- de VoorleesExpress - 

Als vrijwilliger maak je een enorm verschil
'Als vrijwilliger maak je een enorm verschil', vertelt Anne Heinsbroek, directeur Stichting VoorleesExpress: “De vrijwilliger komt een half jaar lang in de thuisomgeving en bouwt een band op met het gezin. Op die manier krijg je een uniek inkijkje in wat ouders belemmert, maar vooral ook waar ze goed in zijn en waar ze enthousiast van worden. Onze vrijwilligers kijken vervolgens op welke manier ze hierop met taalactiviteiten kunnen aansluiten." Zo wordt de kans dat ouders het zelf ook gaan oppakken het grootst. "De nadruk ligt op plezier. Taal moet vooral leuk zijn. En het mooiste is dat uit onderzoek naar het effect van de VoorleesExpress blijkt dat deze aanpak ook echt een meetbaar effect heeft op de taalontwikkeling. Kinderen gaan significant vooruit in verhaalbegrip. Dus als vrijwilliger maak je echt het verschil!” 

 

Ook vrijwilliger worden bij de VoorleesExpress? Kijk op www.voorleesexpress.nl

 

Door: Tineke Kerste, GO-RTV
Bron: Stichting VoorleesExpress

 

 
   

 

 

 

 

 

 
 

 

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Het Muziekpaleis John Westland zaterdag 20 juli '24 • 20:00 uur
  • Club Chique Neil Petrovich zaterdag 20 juli '24 • 19:00 uur
  • Vers Vinyl Sonja zaterdag 20 juli '24 • 18:00 uur
  • ZaMiBo Wouter Brakman zaterdag 20 juli '24 • 17:00 uur
  • ZaMiBo Wouter Brakman zaterdag 20 juli '24 • 16:00 uur
  • HitHoek Tim Hoek zaterdag 20 juli '24 • 15:00 uur
Bekijk meer