Nieuw dorpje in ontwikkeling in Koegorspolder

Geplaatst: 22 mei 2023 om 12:38

Naast de brug van Sluiskil, in de Koegorspolder in Terneuzen, verrijzen vijf kleine woningen. Op een plek waar je als omstander niet zomaar komt. De zogenoemde Skaeve Huse zijn bedoeld voor hardnekkige overlastgevers. Inwoners uit de gemeente, voornamelijk daklozen, waar bewoners van normale woonwijken niet op zitten te wachten en die ook niet meer welkom zijn bij de daklozenopvang.

"Ze zijn nu bezig om de leidingen te leggen en de fundering voor de paden en straks ook voor de huisjes", legt wethouder Laszlo van de Voorde van huisvesting uit. Hij is samen met het Leger des Heils en wooncoöperaties Clavis en Woongoed een van de voortrekkers van het project aan de Lange Blikstraat. De wethouder is zich ervan bewust dat het een bijzonder fenomeen is: probleemgevallen uit de samenleving halen en ze bij elkaar zetten in the middle of nowhere. "Vergeet niet dat dit een doelgroep is waar al van alles voor uit de kast is getrokken. Niets hielp. Ze zorgen voor overlast en de politie moet er vaak voor uitrukken."

Probleemgevallen
Peter Seen, projectmanager van woningcorporatie Woongoed, kent de probleemgevallen. "Sommigen hebben een ander dag- en nachtritme waardoor ze voor overlast zorgen in een woonwijk. Of ze hebben verzamelwoede", legt hij uit. "Maar ook voor deze mensen moet woonruimte worden gezocht." Van de Voorde deelt de mening dat ook deze doelgroep een veilige plek verdient. "Wij denken dat deze personen ook gebaat zijn om in een rustige, bijna prikkelarme omgeving te wonen."

Locatie
De locatie bij de Sluiskilbrug is niet alleen gekozen vanwege de rustige ligging, ook is de grond van de gemeente Terneuzen. Van de Voorde: "Vanuit eigen grondvoorziening kan je best wat doen, want het is al zo'n kostbaar project." Aan het project hangt een prijskaartje van bijna 300.000 euro. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van geld van het Rijk voor de aanpak van dakloosheid. We zijn dus blij dat we de gemeenteraad bereid hebben gevonden om akkoord te geven."

Rare huizen
Skaeve Huse is een Deens woonconcept. Vrij vertaald betekent het 'rare huizen'. In Nederlands worden ze ook wel 'hufterwoningen' genoemd. De woningen zijn bedoeld voor personen die zware overlast in de omgeving veroorzaken. Deze mensen zijn moeilijk te huisvesten vanwege bijvoorbeeld drank- of drugsproblemen. De eerste vijf woningen moeten na de zomer klaar zijn. De eerste bewoners moeten in ieder geval in de winter een dak boven hun hoofd hebben. In principe zijn de woningen tijdelijk, voor vijf tot tien jaar, daarna moet worden gekeken of het project verder kan gaan op een andere locatie in verband met vergunningen.

Door: Johnny Willeboordse - GO-RTV
Bron: Omroep Zeeland

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • De Gouden Zondagmiddag zondag 26 mei '24 • 15:00 uur
  • De Gouden Zondagmiddag zondag 26 mei '24 • 14:00 uur
  • ZVL op verzoek zondag 26 mei '24 • 13:00 uur
  • ZVL op verzoek zondag 26 mei '24 • 12:00 uur
  • De Zondagmorgen met Alfred Blokhuizen zondag 26 mei '24 • 11:00 uur
  • Hollands Glorie Wilco Brakman zondag 26 mei '24 • 10:00 uur
Bekijk meer