Bijzonder natuurfenomeen: zeevonk

Geplaatst: 16 juni 2021 om 15:51

Een bijzonder natuurfenomeen lokt deze week veel mensen 's nachts naar het strand: namelijk zeevonk. Een blauw oplichtend algje in de zee.  

En dat is reuze bijzonder, vindt watermanagement student en fervent zeevonkjager Annika Mol: "Het ziet er magisch uit. Je kunt je haast niet voorstellen dat het bestaat."  

Vanuit Westkapelle begint maandagnacht de jacht van meerdere nachtbrakers op zeevonk. Maar of er iets te zien valt, is altijd een verrassing. Het algje, wat licht uitstoot om zijn predatoren af te schrikken, is namelijk niet elke nacht waar te nemen. "Het is heel belangrijk dat de zee- en luchttemperatuur hoog genoeg zijn", legt de student uit.  "Maar het is een natuurverschijnsel en daardoor blijft het altijd een gokje of het er is of niet."  

Voor wie niet in z'n eentje de donkere stranden wilt afstruinen op zoek naar zeevonk, zijn er verschillende Facebookgroepen waar meldingen van waarnemingen worden geplaatst. "Als er zo'n berichtje opstaat, komen mensen er gelijk op af", zegt Mol.   

Ook Mascha en Ethel uit Middelburg zien hun kans schoon om een gokje te wagen op deze heldere nacht. Zij houden de sociale media goed in de gaten en weten dat Westkapelle  'the place to be' is voor zeevonk. "Als we die foto's zien, denken we: dat wil ik met eigen ogen zien!", lacht Mascha.  

Maar na één uur 's nachts is er nog geen spoor van zeevonk. Mensen ruimen teleurgesteld statieven en camera's op, klaar om naar huis te gaan. Totdat er een berichtje verschijnt op Facebookpagina Zeevonkalert: 'Bij autostrand Westkapelle, tussen de paaltjes bij iedere stap wel te zien.'  

"We gaan even in de auto stappen en daar kijken", zegt Ethel.  

De jacht is nu echt begonnen. Meerdere meldingen worden geplaatst, zo ook in Domburg. Daar kleuren de golven om twee uur 's nachts vonkelend blauw. "Yes!" roepen Ethel en Mascha in koor. 

"Het zijn net grote glitters die voor je uit schieten." 

Water spettert, blauwe vonkjes vliegen in het rond: Marco uit Limburg heeft een duik genomen. "Er vindt hier een spektakel plaats. Iets wat ik enkel dacht dat in tropische landen zou voorkomen." 

Hij is samen met zijn familie speciaal naar Zeeland gereden om het natuurfenomeen te aanschouwen. "Fantastisch! Het is er. Ik ben erg blij." 

Voor wie ook zeevonk wilt zien, de kans is het grootst tijdens warme, windstille nachten. Maar garanties zijn er niet.  

 

Bekijk hieronder de video

 

Vooral tijdens zwoele zomeravonden kan de zee gaan lichten op plekken waar het water beweegt, zoals in de golven. Dat is heel bijzonder om te zien! Het blauwachtige licht wordt veroorzaakt door zeevonk, een bolvormig, ééncellig organisme. Als zeevonk heftig wordt bewogen zorgt een chemische reactie ervoor dat hij licht gaat uitstralen. Het oplichten is bedoeld om vijanden af te schrikken. Bij ruw weer gaat de zeevonk naar rustiger, dieper water.
Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • De Middagbreak. John Lindgreen dinsdag 14 mei '24 • 13:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen dinsdag 14 mei '24 • 12:00 uur
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman dinsdag 14 mei '24 • 11:00 uur
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman dinsdag 14 mei '24 • 10:00 uur
  • FF wat anders. Franklin Fremouw dinsdag 14 mei '24 • 09:00 uur
  • He goedemorgen! Leen Oele dinsdag 14 mei '24 • 08:00 uur
Bekijk meer