Zeeuws Weerzien: voorjaarsnummer overal in Zeeuws-Vlaanderen af te halen

Geplaatst: 30 maart 2024 om 08:06

Wie er een wil hebben, moet er snel bij zijn: de voorraad gratis kranten 'Zeeuws Weerzien' is meestal in een mum van tijd verdwenen. Het is dan ook de bedoeling dat je hem na het lezen doorgeeft aan anderen. Zo hoopt men gesprekken op gang te brengen en te houden. Dit keer gaat het in Zeeuws Weerzien over de innige band tussen Zeeland en Oranjehuis. 

"Leden van het koninklijk huis kwamen hier vaak op bezoek en Zeeuwen namen massaal deel aan het defilé op paleis Soestdijk", laat hoofdredacteur Peter de Jonge weten, "dat blijkt uit ons voorjaarsnummer." Op de foto is de 14-jarige prins Willem Alexander te zien die een slok neemt uit de Maximiliaan-beker in het stadhuis in Veere. "Deze foto is nog nooit eerder gepubliceerd. De fotograaf, Adri Franke, had als enige toestemming om het bezoek in 1981 in het stadhuis te fotograferen."

Van Terneuzen tot Hoedekenskerke, van Schouwen tot Cadzand
Wellicht heb jij ook nog wel iets in huis wat herinnert aan de Oranjes: Een beker die ter gelegenheid van een jubileum aan schoolkinderen werd gegeven, een oorkonde als aandenken aan een ontmoeting of een foto waarop een gekroond hoofd een Zeeuwse onderdaan een handje geeft. Op straat, maar ook op het veer Terneuzen - Hoedekenskerke. Herinneringen van de kop van Schouwen tot het land van Cadzand, van Yerseke tot Arnemuiden en Tholen komen in de krant aan bod. 
Daarnaast is er in de krant een bijzondere opname opgenomen van de vrijwel volledige Zeeuwse delegatie die tijdens het defilé op 30 april 1957 voorbij trok aan het bordes met daarop koningin Juliana. Ook wordt onthuld waarom Rianne Wondergem uit Oostkapelle het drankje afsloeg dat koning Beatrix haar aanbood tijdens de opening van de Oosterscheldekering.

Zeeuws Weerzien is gratis af te halen op ruim 400 distributiepunten in de hele provincie, ook in Zeeuws-Vlaanderen is hij in bijna alle kernen ergens op te halen. Kijk voor een afhaalpunt dichtbij www.zeeuwsweerzien.nl

Misschien heb je hem al eens zien liggen: Zeeuws Weerzien, een herinneringskrant vol verhalen over het 'Zeeland van toen'. 'De krant bestaat vijf jaar en wordt vier keer per jaar uitgegeven', vertelt Marleen Hulshof tijdens GO in de Regio op GO-FM. 'We leggen hem neer op plaatsen waar mensen samenkomen, zoals bibliotheek, huisarts, apotheek of supermarkt. De bedoeling is: neem de krant mee, geef hem door, lees hem samen met anderen en haal herinneringen op.' 
Lees ook: www.omroepzvl.nl/zeeuws-weerzien-haal-herinneringen-op-naar-het-zeeland-van-vroeger

 

 

Foto: De 14-jarige Willem Alexander neemt in 1981 een slok wijn uit de Beker van Maximiliaan. © A3franke.  

Bron: Zeeuws Weerzien
Door: Tineke Kerste

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Historische Hitlijsten John Westland vrijdag 19 april '24 • 22:00 uur
  • Piratenuurtje Jan van Rooy vrijdag 19 april '24 • 21:00 uur
  • Piratenuurtje Jan van Rooy vrijdag 19 april '24 • 20:00 uur
  • Goud van Oud Johan de Jong vrijdag 19 april '24 • 19:00 uur
  • Mark met een K vrijdag 19 april '24 • 18:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme vrijdag 19 april '24 • 17:00 uur
Bekijk meer