
"We willen dat de vonk overslaat naar onze leerlingen", aldus Gorik Hageman, docent op het Reynaertcollege in Hulst en Zeeuwse onderwijsambassadeur. Sinds vrijdag is het Reynaertcollege partnerschool van Geopark Scheldedelta. "Onze school staat pal in het hart van het gebied, we willen het mooie van de regio bij onze pubers onder de aandacht brengen."
Geopark Scheldedelta omvat het complete deltagebied van de Schelde: heel Zeeland, maar ook delen van Brabant en Vlaanderen zijn erin opgenomen: samen vormen zij een UNESCO beschermd gebied. Natuur, historie en cultuur komen hierin samen. "Het gaat om een groot gebied waarvan Hulst als het ware in het centrum ligt", vertelt Hageman, "in totaal gaat het om veertig plaatsen die het verhaal van het gebied laten zien, ook de groeve in Nieuw-Namen en de Clingse Bossen vallen hieronder. Onze opdracht is om het verhaal van de regio naar buiten te brengen. Onder ouderen en jonge gezinnen lukt dit wel, maar het publiek van 12 tot 18 jaar is lastiger te bereiken. Daarom sluiten wij als school hier ons bij aan."
Geopark Scheldedelta (@Unesco Global Geopark Schelde Delta - Home | Geopark Schelde Delta)
Wat gaan de leerlingen ervan merken? "We deden natuurlijk al wat dingen, zoals bijvoorbeeld het Verdronken land van Saeftinghe bezoeken", aldus Hageman, "maar vanaf nu gaan we door alle leerjaren heen de aandacht van het geopark inbedden in het onderwijs. Onze rol: het unieke landschap vertalen naar educatief materiaal voorscholieren. We denken na over hoe we de lessen in aardrijkskunde, biologie en geschiedenis een directe link met onze omgeving kunnen geven. Niet alleen in de schoolbanken, maar juist ook buiten de schoolmuren.
De beste manier om dit te bereiken is op stap te gaan: naar het Verdronken Land, maar ook naar bijvoorbeeld de Deltawerken. "En: we merken dat onze leerlingen graag met elkaar in debat gaan. Het lijkt me mooi om met elkaar te discussiëren over de toekomst van de delta. Zo komt ook de stem van de jeugd naar boven."
Luister hier naar het gesprek:
Foto: Bart Kerste
Door: Tineke Kerste