Waterschap houdt zoveel mogelijk water vast in tijden van droogte

Geplaatst: 20 juli 2023 om 04:04

Waterschap Scheldestromen houdt voortaan meer rekening met periodes van droogte. Daarom blijft het watersysteem zoveel mogelijk gevuld. Dat betekent dat als dat nodig is, gezuiverd afvalwater ingezet wordt om sloten, kreken en vijvers op peil te houden.

Scheldestromen geeft aan te hebben geleerd van de droogte de afgelopen jaren. Bestuurder Wim van Gorsel: “We willen nu meer pro-actief handelen. Ons belang is dat het watersysteem zo lang mogelijk gevuld blijft en dat we voorkomen dat sloten droogvallen. Zo kunnen we zo veel mogelijk onomkeerbare schade aan bodem, plant en dier beperken.” Naast het vroegtijdig vasthouden van water, wordt water zo goed mogelijk verdeeld over het gebied en wordt gezuiverd afvalwater eerder benut om schade door droogte te voorkomen of te beperken.

'Of het nu kleddernat of kurkdroog is, we willen dat het waterbeheer in Zeeland in balans is"- Van Gorsel

Werkwijze 
Per gebied wordt gekeken hoe het beschikbare water kan worden verdeeld. Via de gemalen wordt zo min mogelijk water naar buiten afgevoerd; eerst wordt gekeken of het ook in naastgelegen gebieden kan worden ingezet om die gebieden op peil te brengen. Dit kan door gewijzigde instellingen van een gemaal, maar ook door het tijdelijk plaatsen van pompen om het water in een naastgelegen gebied te brengen. Gezuiverd afvalwater van rioolwaterzuiveringen wordt indien nodig via sloten geleidelijk teruggebracht in het watersysteem totdat wateren weer op peil zijn. 

Klimaat
Van Gorsel: “Klimaatverandering is voor het waterschap dagelijkse praktijk. Of het nu kleddernat of kurkdroog is, we willen dat het waterbeheer in balans is. Zeeland blijft afhankelijk van het water dat er is, maar we kunnen het beschikbare water op sommige plekken wel anders verdelen. Niet overal, maar vooral lokaal kunnen we daarvan profiteren.”
Alle maatregelen worden genomen om het water in sloten op peil te houden, niet om extra water te bieden dat uit de sloot onttrokken mag worden. Mensen die in het bezit zijn van een watervergunning, mogen nu niet ineens meer water uit de sloot onttrekken. 

Waterkwaliteit 
Ook de waterkwaliteit heeft te lijden onder aanhoudende droogte. De watertemperatuur is opgelopen en de hoeveelheid water neemt af waardoor zuurstoftekort of een algenbloei negatieve gevolgen kan hebben. Op sommige plaatsen verandert de samenstelling van het oppervlaktewater door het inlaten van gezuiverd afvalwater. Via onder andere een monitoringsprogramma waarbij regelmatig verschillende stoffen gemeten worden, houdt het waterschap de waterkwaliteit in de gaten. 

“Vroeger waren we vooral bezig met het afvoeren van overtollig water, nu is het vasthouden van water belangrijk” - Van Gorsel 

Tot nu toe zit de zomer van 2023 tussen de droge zomers van 1976 en 2018. Ondanks het extreem natte voorjaar, is het neerslagtekort in Zeeland opgelopen tot 200 tot 240 millimeter. Dat is iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 180 millimeter. 

 

Door: Tineke Kerste, GO-RTV
Bron: Waterschap Scheldestromen

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Onderweg. Richard van Damme donderdag 02 mei '24 • 17:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme donderdag 02 mei '24 • 16:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen donderdag 02 mei '24 • 13:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen donderdag 02 mei '24 • 12:00 uur
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman donderdag 02 mei '24 • 11:00 uur
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman donderdag 02 mei '24 • 10:00 uur
Bekijk meer