Waarom verhuizen veel Vlamingen naar Zeeuws-Vlaanderen, maar waarom gaan ze vaak ook weer terug? In opdracht van Onbegrensd Zeeuws-Vlaanderen heeft trendwatcher Anne van de Vijver onderzoek gedaan naar de bevindingen van Vlaamse migranten in onze regio. "Hoe kunnen we ze houden, dat is de vraag. Want Zeeuws-Vlaanderen wil groeien naar 125.000 inwoners."
Nuchtere Zeeuwse
De ambitie van Zeeuws-Vlaanderen om te groeien naar 125.000 inwoners is nodig om voorzieningen in de regio te kunnen behouden. Vlamingen worden volgens Anne gezien als een belangrijke groep met betrekking tot deze groei. "Ze hebben hun familie vaak in de buurt wonen en ze spreken dezelfde taal als ons", aldus Anne, die zichzelf vooral 'een nuchtere Zeeuwse noemt, met een nieuwsgierige blik'. Met haar toekomstbureau De Concepten Vijver heeft zij een aantal analyses uitgevoerd. "Daar is een advies uitgekomen. Het is aan de betrokken partijen om er ook iets mee te gaan doen."
"De kwaliteit van de gezondheidszorg in België wordt gezien als beter"
Gezondheid
Onze Zuiderburen hebben er veel belangstelling voor om bij ons te komen wonen. Anne: "Ze komen vooral voor de rust, de ruimte, en de natuur. Ook spelen goedkopere woningen een rol en de sfeer en mentaliteit van ons vriendelijke Zeeuws-Vlaanderen." Maar waarom trekken zoveel Belgen dan toch weer weg? "De grootste reden is gezondheid. De kwaliteit van de gezondheidszorg in België wordt gezien als beter. Ook de beschikbaarheid en mobiliteit spelen een rol hierin. Ook belastingen zijn belangrijke redenen waarom Vlamingen terugkeren."
Epty nesters
'Empty nesters', 'budgetbewusten' en 'kustverlaters; het lijkt erop dat ze zo'n beetje alle mogelijke scenario's in kaart heeft gebracht. "Feit is dat huishoudens blijven krimpen. Veel woningen in Zeeuws-Vlaanderen zijn eensgezinswoningen, maar er zijn veel meer en kleinere huizen nodig", aldus Anne. Haar onderzoek resulteert in een concept voor de korte termijn. "Het is nu aan de betrokken partijen om daar iets mee te gaan doen."
Luister hier naar het gesprek:
Door: Tineke Kerste