'Vaste oeververbinding en sluis tussen Breskens en Vlissingen toch een goed idee nu de zeespiegel stijgt'

Geplaatst: 18 oktober 2021 om 14:42

Een vaste oeververbinding tussen Vlissingen en Breskens is niet alleen mogelijk, maar ook een serieuze optie nu de aarde steeds verder opwarmt en de zeespiegel stijgt. Twee jaar geleden vroeg Johan Hessing (fractievoorzitter 50PLUS Terneuzen en van Waterschap Scheldestromen) al aandacht voor onderwerp, maar toen kwam het idee niet van de grond. Hij wil de discussie heropenen nu het Gazet van Antwerpen publiceert over een simulatie hoe Antwerpen onder water kan lopen in de toekomst.
'Uit een nieuwe studie van onderzoeksgroep Climate Central blijkt dat ruwweg vijftig grote kuststeden ongekende aanpassingsmaatregelen zullen moeten nemen tegen de opwarming van de aarde', stond in het Gazet van Antwerpen van 13 oktober, 'dat is nodig om te voorkomen dat ze door de stijgende zeespiegel worden verzwolgen. Ook voor Antwerpen hebben ze die denkoefening gemaakt.'

Diverse simulaties
Onderzoekers van Princeton University in de VS en het Potsdam Institute for Climate Impact Research in Duitsland ontwierpen simulaties die laten zien wat er gebeurt als de temperatuur van onze planeet anderhalf tot vier graden stijgt. Stijgt de temperatuur niet meer dan anderhalve graad, dan kan een klimaatcrisis enigszins worden voorkomen. Stijgt de temperatuur boven deze drempel, dan kan de zeespiegel volgens de simulatie zo ver stijgen dat zo'n beetje de hele Antwerpse binnenstad onder water loopt. Niet alleen Antwerpen komt in gevaar, veel andere gebieden op de wereld zijn kwetsbaar voor het stijgen van de zeespiegel op termijn. Kleine eilandstaten dreigen straks helemaal in de zee te verdwijnen. In totaal gaat het volgens het rapport toch over zo'n 385 tot 800 miljoen mensen die zullen moeten verhuizen omdat hun woonplaats onderloopt.

Werkeiland en Sluis tussen Vlissingen en Breskens
'In het kader van de zeespiegelstijging heb ik destijds het idee geopperd om te onderzoeken of het haalbaar zou zijn een vaste oeververbinding te realiseren tussen Vlissingen en Breskens', stelt Hessing, die overigens opnieuw is benoemd tot lijsttrekker van 50PLUS Terneuzen. 'Aan de zeekant een werkeiland voor het laden en lossen van vracht die bestemd is voor Antwerpen. In de vaste oeververbinding zou dan ook een sluis moeten komen om de doorgang naar Antwerpen te behouden. Nu blijkt dat zij zich toch ook zorgen maken en inzien dat er maatregelen nodig zijn. Wellicht dat nu de Scheldecommissie deze zaak ter hand zou kunnen nemen.' Is dit idee nu een stap dichterbij gekomen?

Dat de temperatuur van de aarde zal stijgen, staat volgens de onderzoekers buiten kijf. Zelfs in het meest positieve scenario zal de temperatuur meer dan anderhalve graad stijgen voordat die zal gaan dalen en rond 2050 tot nu zijn teruggebracht. Andere scenario's in het onderzoek tonen aan dat zelfs na 2060 of 2070 de oceanen nog tientallen jaren blijven stijgen voordat ze hun hoogste punt bereiken. 

 

Foto: Vlissingen, vanuit Breskens genomen - GO-RTV

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Het Muziekpaleis John Westland zaterdag 15 juni '24 • 20:00 uur
  • Club Chique Neil Petrovich zaterdag 15 juni '24 • 19:00 uur
  • Vers Vinyl Sonja zaterdag 15 juni '24 • 18:00 uur
  • ZaMiBo Wouter Brakman zaterdag 15 juni '24 • 17:00 uur
  • ZaMiBo Wouter Brakman zaterdag 15 juni '24 • 16:00 uur
  • HitHoek Tim Hoek zaterdag 15 juni '24 • 15:00 uur
Bekijk meer