Trots op Zeeuws-Vlaanderen: Henny Kremers

Geplaatst: 5 juli 2024 om 11:59

Henny Kremers – kantklossen, papieren kunst & meer

Een bezige bij…
De wieg van Henny Kremers stond in Gorinchem, maar al eenenveertig jaar is Zeeuws-Vlaanderen haar thuis. Ze woont sinds dertig jaar in het mooie kunstenaarsdorp Heikant. Dit is niet zo verwonderlijk want sinds 2008 is het mooie oude ambacht kantklossen haar passie. Stilzitten komt niet in haar woordenboek voor, zodra Henny naast het kantklossen en papieren kunst creëren tijd over heeft is ze bezig met breien en borduren.

Henny Kremers was de klos…
Het leren kantklossen begon voor Henny op een bijzondere manier want zij zou van een kennis al het materiaal om kantklossen te beoefenen krijgen als zij een werk wat al op het kussen zat af zou ronden. Vanaf dat moment is zij zich gaan verdiepen in het kantklossen. Ze vond een goede lerares en ontdekte haar nieuwe passie die het tot op de dag van vandaag gebleven is.

Kantklostechnieken…
Kantklossen is een behoorlijke studie, Henny Kremers leerde de afgelopen jaren veel technieken. Zo begon zij met stropkant (Torchon) waarna zij de Parijse kant, de Vlaanderse kant, het Brugs bloemwerk, de Binche en de Milanese kant onder de knie kreeg. Momenteel is zij bezig met een studie naar Russische kant. Er bestaan nog veel andere kantklostechnieken, Henny kan nog heel wat jaartjes door studeren.

Bijzondere materialen…
Omdat niet veel mensen het ambacht van kantklossen nog (kunnen) beoefenen, is het telkens speciaal als Henny kantklosmaterialen tegen komt. Ze heeft sinds ze met het kantklossen bezig is twee keer de kans gekregen om materialen over te nemen van mensen die het kantklossen niet meer kunnen uitoefenen. Zij waren blij dat hun ambachtelijke materialen bij Henny terecht kwamen omdat zij met hen dezelfde passie deelt. Henny is deze dames tot op de dag van vandaag zeer dankbaar.

De passie voor papier…
De andere passie van Henny Kremers is 3D projecten en het creëren van speciale wenskaarten van karton. Door telkens een andere afbeelding met bijvoorbeeld een tafereeltje in de vorm van een lantaarn, een kat met een open veld in verschillende lagen achter elkaar te zetten krijg je een 3D effect. Hierin kan verlichting geplaatst worden waardoor je met deze objecten sfeer kan creëren. Henny hanteert hierbij ook thema’s zoals Kerst, Nieuwjaar en Pasen. Met een plotter/snijmachine snijdt ze de fijne details die ze vervolgens in elkaar zet. Henny geeft hierin ook workshops, zoals ook in het wenskaarten maken.

Ontmoet Henny Kremers op de Kaaiwal van Axel…
Kantkloskunstenares Henny Kremers zal tijdens ’Le Petit Paris’ op zaterdag 6 juli (10-16u) en zondag 7 juli (14-17u) aan de Zeestraat 2 in Axel komen kantklossen. Ook zal zij een selectie van haar kantwerken en papieren kunst tonen.
Voel je welkom op ’Le Petit Paris’!

Op foto: Henny Kremers toont het kantklossen.
Tekst & layout: Rosette de Schaap
Meer zien van Trots op Zeeuws-Vlaanderen? Klik op deze link: magazine. 

Omroep ZVL plaatst soms portretten die op Trots op Zeeuws-Vlaanderen staan. Initiatiefnemer Rosette de Schaap: 'Zeeuws-Vlaanderen heeft zo veel leuks en moois te bieden aan bedrijven, clubs, kunst, ambachten, activiteiten en meer, dat willen wij op Trots op Zeeuws-Vlaanderen laten zien. Wij doen dit met veel enthousiasme omdat we het leuk vinden vanuit onze optiekzaak in de Zeestraat van Axel. Wij brengen hiervoor geen kosten in rekening, wij doen dit alles voor een glimlach. Zou je dit ook willen of heb je een tip voor ons, meld je dan bij ons via een persoonlijk bericht, e-mail of telefoontje op 0115-531080.' 

Door: Tineke Kerste

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • He goedemorgen! Leen Oele dinsdag 23 juli '24 • 08:00 uur
  • He goedemorgen! Leen Oele dinsdag 23 juli '24 • 07:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme maandag 22 juli '24 • 17:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme maandag 22 juli '24 • 16:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen maandag 22 juli '24 • 13:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen maandag 22 juli '24 • 12:00 uur
Bekijk meer