The Passion 2025 strijkt neer in Terneuzen

Geplaatst: 11 juni 2024 om 09:31

Volgend jaar wordt Zeeuws-Vlaanderen ondergedompeld in bijbelse vertellingen: The Passion strijkt neer in Terneuzen en The Passion Hemelvaart wordt in de gemeente Sluis gehouden. Het spektakel wordt voor de 15e keer georganiseerd door KRO-NCRV en laat op eigentijdse wijze het bijbelverhaal rondom Pasen zien, en vooral muzikaal, horen. Ieder jaar in een andere stad, in 2025 dus in Terneuzen.

Na Zeist dit jaar is volgend jaar dus onze stad aan de Westerschelde aan de beurt. Burgemeester Erik van Merrienboer: "We werken vol energie aan een gemeente waar op cultureel gebied van alles te beleven is. Ik ben er trots op dat we volgend jaar decor zijn van het grootste live muziekspektakel van Nederland." Hij ziet het als een mooie kans om Terneuzen op de kaart te zetten.

Sluis
The Passion Hemelvaart wordt niet live uitgevoerd, maar opgenomen op verschillende locaties in de gemeente Sluis. "We hebben al enkele plaatsen op het oog, zoals het Belfort in Sluis", reageert burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis, "maar we willen inwoners ook oproepen om met suggesties te komen."  Het afgelopen jaar hebben de Zeeuws-Vlaamse gemeenten een 'kijkje in de keuken' genomen bij The Passion 2024. Vermue: "Dan zie je dat er veel komt kijken bij zo'n live-evenement. Het is heel mooi dat we zo samen kunnen optrekken met gemeente Terneuzen en provincie Zeeland."

"Zeeland is meer dan alleen zon, natuur en strand. We kunnen aan het grote publiek laten zien hoe mooi onze provincie is." - gedeputeerde Jo-Annes de Bat

Mooie provincie
Niet alleen Zeeuws-Vlaamse bestuurders zijn blij, gedeputeerde Jo-Annes de Bat ziet het als een uitstekende gelegenheid voor Zeeuwen om het evenement van dichtbij mee te maken: "Het is mooi om de onderlinge verbondenheid tijdens zo'n evenement te ervaren. Het biedt daarnaast ook nog eens Zeeuws talent de kans om zich te laten zien. We willen hen er bij betrekken en als provincie werken we graag mee aan dit mooie evenement."  

"Heel mooi voor de gemeente Terneuzen", vindt ook Axelaar en voormalig organist in de gereformeerde kerk Dick Oggel. Het evenement komt weer terug naar Axel. Een aantal jaar kende ook Axel een lokale variant van het landelijke evenement. De Axelse passie overleefde de coronaperiode niet. Oggel is blij dat het weer terugkomt. "Zoiets zou vroeger echt niet kunnen in de protestante kerk, ook niet in mijn kerk (NGK) trouwens. "Het is ook belangrijk dat het opnieuw verteld wordt; het verhaal van lijden en sterven. Zeker nu, in de tijd dat de kerken leeglopen."

The Passion 2025 wordt live vanuit Terneuzen uitgezonden op Witte Donderdag 17 april om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. De Hemelvaarteditie is op donderdag 29 mei te zien vanuit Sluis. Wie de hoofdrollen in deze vijftiende editie zullen gaan spelen, is nu nog niet bekend.

Foto: KRO-NCRV

Door: Tineke Kerste

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • FF wat anders. Franklin Fremouw donderdag 20 juni '24 • 09:00 uur
  • He goedemorgen! Leen Oele donderdag 20 juni '24 • 08:00 uur
  • He goedemorgen! Leen Oele donderdag 20 juni '24 • 07:00 uur
  • Studio 45 Lex de Groot woensdag 19 juni '24 • 20:00 uur
  • Studio 45 Lex de Groot woensdag 19 juni '24 • 19:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme woensdag 19 juni '24 • 17:00 uur
Bekijk meer