Terneuzen staart in financiële afgrond: Wat nu?

Geplaatst: 10 maart 2025 om 13:37

Als wethouder Frank van Hulle begin 2026 de schatkist van de gemeente Terneuzen opent, kan hij direct de bodem zien. Hoe groot zijn de zorgen met ravijnjaar 2026 in zicht, wat betekent dit voor de campus, jeugdzorg en hondenbelasting? Hij was zaterdag te gast bij Rondje ZVL.  

“De grootste inkomstenbron van de gemeente is de bijdrage van het Rijk”, legt Van Hulle uit, “volgend jaar draait het Rijk de kraan een heel stuk dicht.” Landelijk gaat er dan drie miljard euro minder naar de gemeenten, het is aan de gemeenten om dit uit eigen middelen te compenseren. En dat is voor Terneuzen best lastig: “Wij hebben weinig inkomsten uit bijvoorbeeld toeristenbelasting, dus we moeten echt kijken hoe we efficiënter met ons geld omgaan.”

Hondenbelasting onbespreekbaar
Dat is dan ook een van de redenen om, in tegenstelling tot een toenemend aantal gemeenten, de hondenbelasting niet af te schaffen. De twee andere Zeeuws-Vlaamse gemeenten kijken naar mogelijke stopzetting van deze belasting, maar volgens de wethouder is dat in de gemeente Terneuzen niet bespreekbaar. “Het levert ons toch vier ton per jaar op”, aldus de wethouder, “die gaan we niet schrappen wanneer je weet dat je qua inkomsten achteruit gaat.”

Hoofdpijndossier jeugdzorg
Een van de bezuinigingsmaatregelen van het Rijk is om de verantwoording voor jeugdzorg over te hevelen naar de gemeenten. Een hoofpijndossier voor vrijwel alle gemeenten. Op zich is het besluit volgens Van Hulle begrijpelijk, want gemeenten zitten veel dichter op het vuur. “Maar voordat we deze taak als gemeente op kunnen pakken, wordt er al op bezuinigd. Zo blijf je achter de feiten aanlopen.” Er zou juist meer geld naar jeugzorg moeten, vindt de wethouder: “Als gemeente heb je meer grip op de problematiek omdat je dichterbij staat, maar dat betekent ook dat je meer en effectiever hulp kunt bieden. Dit is echt een enorme bleeder, maar Den Haag houdt de poot stijf.”

"De campus is noodzakelijk om onze regio aantrekkelijker te maken."

Campus staat vast
En de campus dan? Voor de bouw van het scholencomplex wordt zo'n honderd miljoen euro uitgetrokken. Kan daar nog wat in geschrapt worden? “Dat geld is gereserveerd en staat vast”, stelt Van Hulle, “die discussie hebben we gehad. We kunnen wel kijken of we de uitgaven iets meer kunnen faseren.” Bovendien is de campus volgens de wethouder belangrijk om de regio op de kaart te zetten. “Goed bereikbaar onderwijs, midden tussen de industrie in de regio. Als we mensen hier willen houden, moeten we hen ook hier kunnen opleiden.”

Lobby
De gemeenten zijn gezamenlijk volop in gesprek met het Rijk: “Als de bezuiniging niet kan worden teruggedraaid, willen we graag compensatie op een andere manier. Want ja: Hoe belangrijk is die gemeente nou voor Den Haag?  Wij zijn het allereerste loket waar de burger mee te maken heeft, niet Den Haag. Het lijkt of ze dat een beetje vergeten."

 

Foto: Sam Claeys

Door: Tineke Kerste

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Studio 45 Lex de Groot woensdag 19 maart '25 • 20:00 uur
  • Studio 45 Lex de Groot woensdag 19 maart '25 • 19:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme woensdag 19 maart '25 • 17:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme woensdag 19 maart '25 • 16:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen woensdag 19 maart '25 • 13:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen woensdag 19 maart '25 • 12:00 uur
Bekijk meer