Staatsbosbeheer plant nieuw bos aan in Zeeuws-Vlaanderen

Geplaatst: 28 mei 2021 om 14:15

Staatsbosbeheer heeft afgelopen winter bijna 16 hectare nieuw bos aangeplant in Braakman-Zuid bij Philippine (circa 11,5 hectare) en het bos aan de Kloosterweg bij Koewacht (circa 4 hectare). In Europa behoort Nederland tot de landen die relatief weinig bos hebben. Daarom plant Staatsbosbeheer landelijk in de komende 10 jaar 5.000 hectare nieuw bos. 
Met meer bos zet Gemeente Terneuzen, volgens Staatsbosbeheer de groenste gemeente van Zeeland, in op meer recreatieve en toeristische natuur. De groei van verschillende soorten planten en verscheidenheid van dieren wordt bevorderd, hittestress wordt tegengegaan en er ontstaat een meer natuurlijke waterberging. Een win-win-win situatie dus. Overigens blijft het niet bij de 16 hectare in Zeeuws-Vlaanderen: Staatsbosbeheer is in Zeeland al bezig met de selectie van geschikte locaties om nieuw bos aan te planten. 

Nieuw bos in Zeeland tegen klimaatverandering en CO2
Het nieuwe bos is mede tot stand gekomen door de samenwerking met De Hoop Terneuzen. De partijen maakten de samenwerking bekend door gezamenlijk met Provincie Zeeland en Gemeente Terneuzen een lindeboom te planten in Braakman-Zuid. (zie foto)
De komende jaren komt er dankzij de investering van De Hoop in totaal 100 hectare bos in Zeeland bij. Het nieuwe bos gaat klimaatverandering tegenwerken: het legt CO2 vast en levert daarmee een structurele bijdrage aan het terugdringen ervan. Volgens het Nederlandse Klimaatakkoord moet de hoeveelheid CO2 in 2030 met tenminste 49 procent verminderd zijn.

Gevarieerd bos
Niet alleen draagt nieuw bos bij aan de beperking van klimaatverandering: het draagt ook bij aan de soortenrijkdom in de natuur, de kwaliteit van het landschap, waterbuffering, de gezondheid van mensen en de aantrekkingskracht voor toeristen en recreanten. Het bos, met een variatie aan boom- en struiksoorten, biedt voor toekomstige generaties allerlei keuzemogelijkheden op het gebied van natuur en recreatie. Gevarieerde bossen zijn beter bestand tegen klimaatverandering, langere periodes van droogte, ziektes en stormen. Ze bieden een gevarieerdere leefomgeving voor verschillende planten en dieren die in de Nederlandse bossen leven. Voor een gevarieerd bos maakt Staatsbosbeheer onder meer gebruik van bekende en streekeigen soorten zoals de eik, beuk, de linde en de gewone esdoorn, maar ook van minder bekende bomen zoals de veldesdoorn.

Organisaties en bedrijven die net als De Hoop willen bijdragen aan de natuur in Nederland kunnen contact opnemen met het Buitenfonds https://www.buitenfonds.nl/. Het nieuwe bos wordt via het Buitenfonds gefinancierd, gesponsord of ondersteund. Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die fondsen werft voor waardevolle projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer die geen andere financiering (meer) kennen.

Samen voor meer bos
Bos staat ook in het overheidsbeleid volop in de belangstelling. Het ministerie van LNV presenteerde in november 2020 de Bossenstrategie. Rijk en de provincies hebben samen de ambitie het bosoppervlak in Nederland met 10% te laten toenemen, zo’n 37.000 hectare. De plannen van Staatsbosbeheer passen daar in. Provincie Zeeland heeft die landelijke ambitie vertaald naar een eigen visie. De Zeeuwse Bosvisie is opgesteld in overleg met alle Zeeuwse overheden, agrarische partijen en terreinbeheerders overheden. Samen willen zij ongeveer 425 hectare extra bos realiseren binnen het bestaande NatuurNetwerk. Dat gebeurt vooral met Zeeuwse elementen die typerend zijn voor Zeeland. Denk aan beplantingen op dijken of heggen en hoogstamboomgaarden op het agrarische platteland. Naast de vele functies die de bossen kunnen vervullen dragen bossen allemaal bij aan het beperken van de gevolgen van klimaatverandering en zorgen ze voor het vastleggen van CO2.

Foto vlnr: De Hoop Terneuzen; Raad van Bestuur Jan Peter van der Peijl - Gemeente Terneuzen, wethouder Ben van Assche - Sandra den Adel, provinciehoofd Staatsbosbeheer Zuidwestelijke Delta en Provincie Zeeland - gedeputeerden mevr. Anita Pijpelink en dhr. Jo-Annes de Bat.

Meer info? Kijk op www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/dossiers/bos-en-hout

Door: Tineke Kerste GO-RTV

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Het Muziekpaleis John Westland zondag 12 mei '24 • 20:00 uur
  • Muziekcafe Jo van Limburg zondag 12 mei '24 • 19:00 uur
  • Goud van Oud Martien Engel zondag 12 mei '24 • 18:00 uur
  • De Gouden Zondagmiddag zondag 12 mei '24 • 17:00 uur
  • De Gouden Zondagmiddag zondag 12 mei '24 • 16:00 uur
  • De Gouden Zondagmiddag zondag 12 mei '24 • 15:00 uur
Bekijk meer