
Donderdagochtend is de eerste stap gezet in aanloop naar de komst van Campus Terneuzen. Het slopen van het voormalig pand van Aannemersbedrijf Van der Poel was het startsein voor een periode die gekenmerkt zal worden door het eerst beeld wat mensen gaan krijgen van de Campus. "Het is echt een mijlpaal," zegt een glunderende wethouder Sonja Suij, die met onderwijs in haar portefeuille veel bezig is met het miljoenenproject.
Nu de sloop begonnen is, het geld apart staat en de handtekeningen (bijna) allemaal gezet zijn ontbreekt er nog één iets: een beeld krijgen van de campus. "Als je praat over de plannen willen mensen er een beeld bij hebben", vertelt wethouder Frank van Hulle die als portefeuillehouder van financiën en ruimtelijke ordening aanwezig was bij de sloop. "Mensen moeten wat gaan zien. We moeten laten zien dat we bezig zijn. Dat moment is nu met de start van de sloop", vult Suij aan.

Wethouder Sonja Suij die de sloop zelf mocht beginnen.
Een schets van de campus ligt er overigens nog niet, maar daar zal verandering in gaan komen. "We hebben de architecten vrij spel gegeven, uiteraard wel met financiële grenzen, om hun gedachten op papier te zetten en met een niet té klassiek gebouw te komen", aldus Van Hulle. Er zullen meerdere ontwerpen gemaakt worden. Daarna wordt gekeken naar welke het beste bij het gebied past.
"Gebouwen die in de weg staan moet je slopen."
Meer gebouwen
Als je wethouder Van Hulle vraagt of er nog meer gesloopt moet worden zegt hij volmodig: "Ja!" Zo moeten het postkantoor "en nog wat andere gebouwen." ruimte gaan maken. Nog niet alle gebouwen kunnen gesloopt worden, want de gemeente is nog in onderhandeling met verschillende partijen. "We kijken of er nog andere gebouwen zijn die we kunnen aankopen om mee te nemen in het vervolgtraject", zegt wethouder Frank van Hulle. "Op het moment dat er gebouwen in de weg staan moet je ze slopen."
Maar dat aankopen van gebouwen is nog niet zomaar gedaan. "Je moet onderhandelen. Je zit met partijen aan tafel die zelf ook heel goed weten wat onderhandelen is. Met Van der Poel zijn we daar uiteindelijk op een hele zakelijke manier uitgekomen met elkaar."
Veel van de materialen die nog in het pand aanwezig waren zijn voor de sloop verwijderd en hergebruikt. Zo liggen de tapijttegels binnenkort bij IKC De Kreeke in Westdorpe en worden ledlampen, meubels en plafondplaten ergens anders weer gebruikt. Zo wil de gemeente op een duurzame en circulaire manier bouwen.
Ook veel van het sloopmateriaal zal later gebruikt worden voor de bouw van de campus. Zo kan het puin van de fundering gebruikt worden voor (bouw)wegen.
Afronden
Wanneer alle sloop werzaamheden precies zijn afgerond durft wethouder Suij niet te zeggen. "We hebben 2028 in het vizier om de campus te openen en dat moeten we gewoon halen. We doen het stap voor stap, maar wel zo snel mogelijk."

Steven van Nispen tijdens ondertekening intentieverklaring
Voor Stichting Voortgezet Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen is dat jaartal een extra belangrijk moment, want door de toezegging van dat jaartal zijn ze uiteindelijk akkoord gegaan en werd de intentieverklaring ondertekend. "We hadden twijfels over het wel of niet tekenen van de verklaring, maar met de toezegging dat we in augustus 2028 de nieuwe school gerealiseerd kunnen hebben is de handtekening alsnog gezet", vertelde Steven van Nispen, bestuurder van VO Zeeuws-Vlaanderen, in november tijdens de ondertekening.
Begin april zouden de werkzaamheden rondom de sloop van het eerste pand en de bijbehorende loods in ieder geval afgerond moeten zijn.
LEES OOK: Intentieverklaring campus Terneuzen ondertekend
LEES OOK: Extra geld voor handboogvereniging; ruimte maken voor campus
Door: Rens Schuit