Sloop Nieuwstraat-zuid start 23 september

Geplaatst: 5 september 2019 om 22:12

Tijdens de drukbezochte inloopavond donderdagavond in hotel l’Escaut, presenteerden projectontwikkelaar Van der Poel, de Gemeente Terneuzen en slooponderneming Sagro hun plan van aanpak voor de sloop van de Nieuwstraat-zuid ten overstaan van omwonenden en andere geïnteresseerden.
De sloop zal 23 september a.s. van start gaan. Allereerst wordt er gedurende enige weken asbest verwijderd, onder andere moet worden geanalyseerd welke hoeveelheden en welke soorten asbest zich in de panden bevinden.
Als deze fase is afgerond begint de daadwerkelijke sloop. Om overlast voor passanten en schade aan omliggende panden te voorkomen zal er een tijdelijke 2,5 meter hoge betonnen muur worden opgetrokken.
De verwachting is dat de sloopwerkzaamheden volledig zullen zijn afgerond op 12 december aanstaande. Daarna zal mogelijk de vrijgekomen ruimte worden ingezaaid met gras in afwachting van de nieuwbouw voor de Zeeuwse Gronden en Clavis. De huidige verwachting is dat de nieuwbouw begin volgend jaar gaat starten.

Riolering
Tevens wordt er een nieuwe riolering aangelegd voor afvoer van water van het toekomstige parkeerterrein. Hiertoe zal de huidige riolering liggend in achtertuinen van de zich in de Dijkstraat bevindende woningbouwhuizen worden vervangen.

tekst gaat verder onder de foto

riolering nieuwstraat

Foto GO-RTV: aanpassing riolering Nieuwstraat / Dijkstraat

Muurschildering Vrouw van Rinus
Wethouder Van Hulle betreurde het dat de tijdelijke schilderingen van de Terneuzens kunstenaar de Vrouw van Rinus met de sloop van de panden aan de Nieuwstraat en de Dijkstraat zullen verdwijnen.

tekst gaat verder onder de foto

Foto GO-RTV: muurschildering Vrouw van Rinus

Monumentale panden Nieuwstraat 2-4 en 20
De monumentale panden van de Rotterdamse Bank (Nieuwstraat 2-4) en Nieuwstraat 20 zullen behouden blijven. In Nieuwstraat 2-4 is tegenwoordig het Schoolmuseum Schooltijd gehuisvest en het is gebouwd volgens de architectonische stijl van de Amsterdamse School. Er zal bij dit pand hoogstwaarschijnlijk een afscherming moeten worden gemaakt om vochtinslag te voorkomen.
Bij het monumentale pand Nieuwstraat 20, ooit gebouwd als directeurswoning voor Rijkswaterstaat ten tijde van de aanleg van het Kanaal Gent-Terneuzen 1820, zal de uitbouw, waarin vroeger zeilmakerij Van der Sneppen zat, worden afgebroken. Dat pand krijgt een nieuwe achtergevel en zal in een later stadium in de markt worden gezet.

tekst gaat verder onder de foto

Foto GO-RTV: Nieuwstraat 20

Einde van een tijdperk
Met de sloop van de 6 tussenliggende panden komt er een einde aan een tijdperk. Gedurende de laatste decennia van de vorige eeuw waren de panden in gebruik als horeca. Vele cafés en restaurants hebben er gezeten totdat de panden zo’n 10 jaar geleden werden vrijgemaakt als voorbereiding voor een project.

Lees ook onze eerdere artikelen over de Nieuwstraat-zuid:

Plannen Nieuwstraat-zuid 20-6-2018

Verhuizing werkintregratie en inburgering organisatie PIBLW uit Nieuwstraat, 20 18-2-2019

 

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • FF wat anders. Franklin Fremouw dinsdag 23 juli '24 • 09:00 uur
  • He goedemorgen! Leen Oele dinsdag 23 juli '24 • 08:00 uur
  • He goedemorgen! Leen Oele dinsdag 23 juli '24 • 07:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme maandag 22 juli '24 • 17:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme maandag 22 juli '24 • 16:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen maandag 22 juli '24 • 13:00 uur
Bekijk meer