Roos bloeit volop: 35 miljoen jaar oud en nog steeds geliefd

Geplaatst: 30 juni 2021 om 08:00

De koning der bloemen, de roos, bloeit nogal uitbundig dit jaar. Is het je ook al opgevallen? En weet je dat deze bloem al 35 miljoen jaar bestaat? ‘Onze' Rita dook in het verleden van de roos, juist tijdens het jaargetijde dat de bloem volop om ons heen aanwezig is. Regelmatig stuurt ze een mooi verhaal naar de redactie van GO.
Er is fossiel bewijs dat de roos 35 miljoen jaar oud is’, schrijft Rita Bardoul uit Terneuzen, ‘er zijn meer dan 30.000 verschillende soorten en de roos heeft verreweg de meest gecompliceerde stamboom van alle bloemen ter wereld.’

Griekse mythologie
Al eeuwen spreekt de roos tot de verbeelding en is de bloem het symbool voor de liefde. Rita:De Griekse mythologie schrijft dat Aphrodite, de Godin van de Liefde, de roos haar naam gaf. Maar het was de Godin van de Bloemen, Chloris, die de roos creëerde. Op Kreta zijn fresco’s van ver voor onze jaartelling waar tot in detail beelden te zien zijn van roze rozen. En in diverse tombes in Egypte zijn goed bewaarde bloemenkransen gevonden waarin de roos de hoofdrol speelde.

Geboorte van de roos
Op een dag was Chloris in het bos toen ze het levenloze lichaam van een wonderschone Nimf vond. Om haar weer tot leven te wekken, riep ze de hulp in van Aphrodite. Zij gaf de Nimf schoonheid. Vervolgens riep Chloris Dionysus erbij, de God van de Wijn. Hij gaf haar nectar zodat zij een zoete geur zou hebben. Daarna kwamen de Drie Gratiën, zij gaven haar charme, helderheid en vreugde. Vervolgens blies Zyphyr, De Westenwind, de wolken weg, zodat Apollo, de God van de Zon, op haar kon schijnen en zij kon bloeien… En dat was de geboorte van de roos.

Variaties
Tot het begin van de 19e eeuw waren alle rozen roze of wit. Een rode roos als romantisch symbool kennen we pas sinds ongeveer 1800. Enkele tientallen jaren later leerden we de ongewone groene roos kennen. De gele roos deed haar intrede rond 1900. Het was een Fransman die haar ontdekte; Joseph Permet-Ducher. Na ruim twintig jaar experimenteren op zoek naar een gele roos, kwam hij per toeval een wilde gemuteerde gele roos tegen tijdens een wandeling. Vanaf die tijd hebben we ook gele en oranje variëteiten.
Inmiddels zijn ze er in alle kleuren, zelfs zwart en blauw. Sinds de cultivatie van de roos, zo’n 5000 jaar geleden in Azië, zijn er ongelooflijk veel variaties, met of zonder doornen; rozen die teer uit de knop komen of bijna open barsten; rozen die bedwelmend ruiken of bijna geurloos zijn.
De blaadjes worden in parfums en lotions gebruikt. De uitgebloeide bloemen worden rozenbottels, boordevol vitamines.

Waterfront Terneuzen
'De roos is echt een bijzondere plant en staat niet voor niets te boek als de meest geliefde bloem van de wereld', aldus Rita, 'er is geen enkele andere bloem ooit zo populair geweest als de roos. In gematigde klimaten zijn rozen de meest gekweekte en geplante planten en als snijbloem blijven ze ook onverminderd populair. Een enkele keer wordt een gecultiveerde weer een wilde eglantier. Deze bloeien uitbundig naast het Waterfront.' Daar heeft Rita natuurlijk een foto van gemaakt. (zie boven) En Rita zou Rita niet zijn, als er niet een gedichtje zou zijn opgeborreld bij het zien van de prachtige roos:

 

Mijn Roosje, mijn Roosje

mijn eerste, volmaakte, gele Roosje

aan de Scheldeoever

zo trots op haar

en wat zit erop ?

een bijtje !

 

 

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Historische Hitlijsten John Westland vrijdag 17 mei '24 • 22:00 uur
  • Piratenuurtje Jan van Rooy vrijdag 17 mei '24 • 21:00 uur
  • Piratenuurtje Jan van Rooy vrijdag 17 mei '24 • 20:00 uur
  • Goud van Oud Johan de Jong vrijdag 17 mei '24 • 19:00 uur
  • Mark met een K vrijdag 17 mei '24 • 18:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme vrijdag 17 mei '24 • 17:00 uur
Bekijk meer