Politiek kiest voor grootschalige opvang arbeidsmigranten

Geplaatst: 19 juni 2024 om 22:35

Het blijft nog even spannend voor de bewoners van Zandstraat. Of er wel of geen wooncomplex komt voor bijna honderd arbeidsmigranten moet blijken op de raadsvergadering over twee weken. 

Weliswaar is een flink deel van de raadsleden het met de bewoners eens dat het langgerekte dorp geen goede plek is voor het complex dat de Goese ontwikkelaar Dennis Rijk van DHC Vastgoed. De plek, dicht bij het Kanaal Gent-Terneuzen en de provinciale weg naar Sas van Gent leent zich niet echt goed voor wonen, zo vinden de bewoners en met hen enkele partijen. Bovendien zijn er zorgen over bodemverontreiniging omdat er decennia een autohandel was gevestigd. 

Niet één
Aanvankelijk wilde ontwikkelaar DHC op het autokerkhof op Zandstraat 2, tijdelijke woningen plaatsen waar plek is voor 288 arbeidsmigranten. Zandstraat klom collectief in de gordijnen door het voornemen en de eerste affiches tegen het plan verschenen in het 350 zielen tellende dorpje. Maar ook met een veel kleinere variant met plek voor 96 mensen kon Zandstraat niet leven. Zowel tijdens bijeenkomsten in gemeenschapshuis De Straete als woensdagavond in de vergadering van de raadscommissie Omgeving, maakte het dorp duidelijk dat ze geen arbeidsmigranten willen, niet driehonderd, niet honderd en niet één.

Vergeet die vergunningen voor flexbewoning in de wijken en zet in op grootschalige complexen" - India Zandman PVV Terneuzen

Echter, tijdens dezelfde vergadering tekende zich een flinke meerderheid af voor het Plan van aanpak huisvesting international werknemers. In de nieuwe aanpak kiest het college duidelijk voor grootschalige woonlocaties en wil het af van wonen in de wijk en alle misstanden die daar mee gepaard gaan. "Het wordt allen maar erger en er is sprake van verloedering, niet alleen in Sluiskil en enkele wijken in Terneuzen maar overal in de gemeente", meende Johan Hessing (50PLUS).

De dupe
"Vergeet die vergunningen voor flexbewoning in de wijken en zet in op grootschalige complexen", zei India Zandman (PVV). Wat haar fractie betreft, komt er geen flexvergunning meer bij. "Onze bewoners zijn de dupe en we hebben niet eens genoeg boa's om alles te controleren. Het maakt niet uit wat wij willen verbeteren aan de flexbewoning in de wijken, er kan niet gehandhaafd worden."

Ondanks de steun voor grootschalige wooncomplexen, is de PVV geen voorstander van de plannen in Zandstraat. Zandman "Onze fractie zet inderdaad in op grote woonlocaties, maar niet op deze plek. Ook omdat deze locatie te klein is om een aanzuigende werking te hebben op de mensen die nu nog in de wijken wonen." De raad is verdeeld. Of Zandstraat een meerderheid van de gemeenteraad achter zich weet moet blijken op de gemeenteraadsvergadering over twee weken.

Door: Guido van der Heijden

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • He goedemorgen! Leen Oele dinsdag 23 juli '24 • 08:00 uur
  • He goedemorgen! Leen Oele dinsdag 23 juli '24 • 07:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme maandag 22 juli '24 • 17:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme maandag 22 juli '24 • 16:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen maandag 22 juli '24 • 13:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen maandag 22 juli '24 • 12:00 uur
Bekijk meer