Kunstenaar en alleskunner Roeland van der Kley overleden

Geplaatst: 9 maart 2023 om 16:50

Maandag 6 maart is de Zeeuws-Vlaamse kunstenaar Roeland van der Kley onverwacht overleden aan een hartstilstand. Hij werd 62 jaar. Van der Kley stond nog volop in het leven: hij was overal mee bezig, had een heleboel plannen, zat middenin een verbouwing en plande een nieuwe expositie. Bij veel mensen uit zijn omgeving sloeg het overlijden van de kunstenaar in als een bom. 
Afgelopen zondag plaatste hij vanuit zijn atelier in Mauritsfort nog een filmpje op YouTube: 'Geen sneeuw, maar wel snert'. De sneeuw van woensdagochtend heeft de kunstenaar helaas niet meer mee kunnen maken.

Roeland van der Kley stond bekend als schilder, maar heeft kunst en schrijven ook met elkaar gecombineerd in een boek. In zijn atelier maakte hij ruimte voor een antieke drukpers waarop hij tot nu toe al enkele stukken had gedrukt. Hij was van plan om zijn eigen boeken te drukken en uit te geven. Zijn bekendste schilderwerk is het Drieluik van Mathilde dat hij schilderde ter ere van de 80e geboortedag van Mathilde Willink.

Een overzicht van al zijn werk is bijna niet te maken. In 1987 vestigde Roeland van der Kley, op 12 oktober 1960 geboren in Wassenaar, zich als beroepskunstenaar in Breda, maar voor die tijd maakte hij al veel schilderijen, etsen en tekeningen. Later verhuisde hij naar Zeeuws-Vlaanderen. Veel van zijn vroegere werk is niet digitaal opgeslagen. Sinds 2012 staan zijn nieuwste werken op zijn website

"Ik was diep geschokt toen ik het trieste nieuws hoorde van het overlijden van Roeland. Hij was niet alleen schilder, maar ook een succesvolle biologische tuinier en tevens een zeer handige man die zijn eigen paleisje op de Mauritsfort verbouwde met vaak zelfgemaakt materiaal, met oog voor elk detail, van het klokkentorentje tot de gevelsteen, de badkamer en de afwerking van de serre. Hij was erg trots op zijn werk, ondanks de zware arbeid die het met zich meebracht. Zelfs als hij verkouden was, werkte hij hard door, omdat hij niet alleen geniaal was, maar ook eigenwijs en niet luisterde naar de mensen die hem vertelden dat hij aan zichzelf moest denken en rust moest nemen.

Roeland was ook een grote kattenliefhebber en had een speciale gave om een sterke band met zijn katten op te bouwen. Hij was van plan om de tuin af te zetten om te voorkomen dat zijn kat Snoopy hetzelfde tragische lot zou ondergaan als Milou, die een jaar eerder is overreden en waar hij met blote handen een gedenksteen voor maakte.

Zijn creativiteit kende geen grenzen, geen enkele uitdaging was hem te groot. In zijn atelier stonden de glanzende persen te popelen, om een boekje ter herinnering aan zijn kat Milou te drukken, naast het boek van de vermaledijde, duivelse Wietse uit Axel. Teveel om op te sommen, Roeland was een Alleskunner-Kunstenaar.

Roeland was een vriendelijke man, die door velen in en ver buiten Zeeuws Vlaanderen diep gemist zal worden, van Molenaar tot Kunstenaar, van collega's oude Boekdrukkunst tot de Pastoor van de St. Niklaaskerk in Heythuysen. Familie, vrienden, bekenden, winkeliers, we rouwen allemaal om het verlies van deze unieke, niet-geboren Zeeuws-Vlaming. Roeland, we zullen je nooit vergeten."

- recht uit het hart van GO-redacteur Rita Bardoul- 

 

 

Door: Marco van Avermaete en Tineke Kerste, GO-RTV.Recente artikelen over Roeland van der Kley: 

www.go-rtv.nl/de-koppermaandag-prent-van-kunstenaar-roeland-van-der-kley-de-digitale-wonderwereld

www.go-rtv.nl/kunstwerken-stadskantoor-onthuld

www.go-rtv.nl/democratische-kunst-voor-stadskantoor-terneuzen

www.go-rtv.nl/van-der-kley-als-je-het-schilderij-ziet-moet-je-lachen

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Het Muziekpaleis John Westland zaterdag 20 juli '24 • 20:00 uur
  • Club Chique Neil Petrovich zaterdag 20 juli '24 • 19:00 uur
  • Vers Vinyl Sonja zaterdag 20 juli '24 • 18:00 uur
  • ZaMiBo Wouter Brakman zaterdag 20 juli '24 • 17:00 uur
  • ZaMiBo Wouter Brakman zaterdag 20 juli '24 • 16:00 uur
  • HitHoek Tim Hoek zaterdag 20 juli '24 • 15:00 uur
Bekijk meer