Kijk eens wat vaker omhoog!

Geplaatst: 2 september 2021 om 12:10
Wolken: we zien ze deze zomer vaak. Soms geeft dat prachtige luchten en juist daar willen we het met je over hebben. Rita Bardoul uit Terneuzen wil dat we wat vaker omhoog kijken. 'Ik woon nu een jaar aan de oever van de Schelde,' vertelt Rita, 'het liefst zie ik natuurlijk stralend blauwe luchten en een strakke zee met duizend tinten blauw. Toch kan ik ook enorm genieten van het wolkenspel. Een wolk is immers niet zomaar een wolk en uniek in zijn voorkomen.'
En als Rita's oog op een natuurfenomeen valt, duikt ze meteen in het onderwerp om er alles over te weten te komen. wist je dat er minstens tien soorten wolken zijn en dat ze allemaal een naam hebben? En dat je uit de soort wolk kunt aflezen of het droog blijft en zo niet, wat voor bui dat dan wordt?  Lees dan zeker even verder in het kader. 
 
'We zien niet graag wolken verschijnen, vooral geen donkere, dreigende onweerswolken', vervolgt Rita, 'wolken betekenen gelukkig niet altijd regen: Je ziet ze in allerlei vormen en afmetingen. Soms bestaan ze uit ijskristallen, soms uit waterdruppels. Vaak zijn ze gewoon erg mooi.' 
 
Wetenschappers hebben wolken ingedeeld in een systeem van wolkenclassificatie, dat over heel de wereld in de meteorologie wordt toegepast. De eerste luchtlaag van de dampkring van onze aarde, de troposfeer, is in Nederland ongeveer 10 kilometer hoog. Deze troposfeer kunnen we in drie delen opsplitsen. De naam van een wolk is afhankelijk van de hoogte waarop het zich bevindt : lage, middelbare en hoge bewolking.
 
Cirrocumuluswolken of hoge schapenwolkjes komen voor op een hoogte van 5 tot 12 kilometer in de atmosfeer. Deze ‘schapenwolkjes’ bevatten vooral ijskristallen. Deze wolken reflecteren vaak het gele en rode zonlicht tijdens zonsopgang en zonsondergang. Ze zorgen vaak voor sfeervolle taferelen! Bij deze wolken hoef je niet onmiddellijk een regenbui te verwachten
 
Cirrostratus, dunne laagjes wolken, is een wolkentype dat uit een dun laagje bestaat, hoog in de atmosfeer (10 tot 15 kilometer). Deze wolken bestaan uitsluitend uit ijskristallen. De zon en de maan hebben geen moeite om doorheen dit type wolk te schijnen. Uit de cirrostratus valt geen regen, maar het wijst wel op een hoog vochtgehalte in de atmosfeer.
 
Cirrus, de vederwolken of sluierwolken, komen voor op een hoogte van 6 tot 12 kilometer. Dit wolkentype laat het licht van de zon nog gemakkelijk door. Je hoeft geen regen te vrezen uit cirrusbewolking, maar vaak kondigen cirruswolken wel een weersverslechtering aan. De wolken bestaan uitsluitend uit ijskristallen.
 
Nimbostratus: een gelaagde wolk die regen brengt. Een uitgestrekt grijs wolkendek waaruit regen blijft vallen: we kennen dit helaas maar al te goed in ons regenachtige landje! Het woord ‘nimbus’ betekent overigens ‘regenwolk’. De zon kan er niet meer doorheen schijnen. Deze wolken hangen vrij laag: hoger dan 2400 meter komen ze niet. Een grijze bewolkte dag waarbij het niet wil stoppen met regenen? Veel kans dat er een nimbostratus boven je hoofd hangt!
 
Altocumulus komt voor op een hoogte van 2 tot 6 kilometer. Deze bewolking bestaat uit afzonderlijke ‘schapenwolkjes’, die in uitgestrekte banken of velden gegroepeerd zijn. De afzonderlijke wolkjes zijn groter en donkerder dan bij cirrocumulus.
 
Altostratus: middelhoge, grijze gelaagde wolken. Dit type bewolking ontstaat wanneer warmere lucht over zwaardere koude lucht heen schuift. Op de grens tussen warme en koude lucht condenseert waterdamp tot ijskristallen en vormt altostratusbewolking. Altostratus brengt regen.
 
Cumulonimbus: de donderwolk is vaak de voorbode van onweer. Dit soort wolken zijn verantwoordelijk voor regelrechte stortbuien, waarbij je je moet haasten om ergens te kunnen schuilen. Deze bewolking kan zich in amper 30 minuten vormen, waarna de regen in bakken uit de hemel valt.
 
Stratuswolken: grijs en somber. Dit zijn laaghangende wolken, die zich voordoen als een egale grijze, sombere laag. Vaak komen stratuswolken samen voor met nevel en mist. Uit stratuswolken valt meestal motregen of lichte regen. Veel te vaak gezien afgelopen zomer !
 
Cumuluswolken: laaghangende stapelwolken, zien eruit als plukjes katoen in de lucht. In de meeste gevallen brengen cumuluswolken geen neerslag. Als ze echter uitgroeien tot de donderwolk cumulonimbus, zoek je best snel een plek om te schuilen.
 
Stratocumulus: laaghangende wolkenflarden die lager hangen dan 2,5 kilometer. In de wolken wisselen heldere en donkere gedeelten elkaar af. Bij stratocumulus bezit een afzonderlijke wolk de grootte van een vuist. Intense regenval hoef je van stratocumulus niet te verwachten, maar een lichte bui kan er altijd wel uitvallen. 
 
      
Nu weet je het: Wat voor wolken zijn dit?
 
 
Strek je hoofd omhoog
kijk vaker naar de lucht
lees de wolken
laat je drijven op hun vlucht
soezend op een schapenwolkje
dromend in hun sluiers
sidderend in Thor's bliksemwagen
Wolken hebben veel gezichten
vaak snel versmolten
aanschouw je een engelengezicht
dank dan je geluksmoment
 
 
 
 
 
Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • He goedemorgen! Leen Oele vrijdag 03 mei '24 • 08:00 uur
  • He goedemorgen! Leen Oele vrijdag 03 mei '24 • 07:00 uur
  • Hitsyndicaat. Johan Sponselee donderdag 02 mei '24 • 20:00 uur
  • Hitsyndicaat. Johan Sponselee donderdag 02 mei '24 • 19:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme donderdag 02 mei '24 • 17:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme donderdag 02 mei '24 • 16:00 uur
Bekijk meer