Hulst denkt busvervoer beter te kunnen regelen

Geplaatst: 13 mei 2024 om 13:56

Verschillende partijen uit de gemeenteraad van Hulst willen onderzoek doen naar de mogelijkheid om een gemeentelijk vervoersbedrijf op te starten. De gemeente denkt het misschien beter te kunnen dan de provincie.

De aandacht vanuit de gemeenteraad komt voort uit de aanhoudende problematiek rondom het openbaar vervoer: “Schijnbaar telt niet elke regio voor de Provincie Zeeland”, stelt raadslid Jelle Roelands. “Je kunt de klok erop gelijk zetten dat wij het in deze raad hebben over het verdwijnen van buslijnen.”

Een eigen invulling van het openbaar vervoer door de gemeente Hulst is volgens raadslid Jelle Roelands nodig “omdat de provincie het behoorlijk laat liggen.” Hij is blij dat hij voor zijn idee direct kan rekenen op veel steun vanuit de gemeenteraad. De partijen Hulst Plus, Forum voor Democratie, Groot Hontenisse-Hulst, Fractie Willaert, CDA en D66 hebben allen hun handtekening gezet onder het voorstel van Roelands.

"Het zal veel tijd en geld kosten om alleen al onderzoek te doen.” - Rob Lambert

Twijfels
De fractie van de PvdA in Hulst heeft nog wel wat vragen over het voorstel: “De intentie is natuurlijk goed, een onderzoek kan nooit kwaad”, begint raadslid Rob Lambert. “Wat ik me wel afvraag, is of dit gaat om het integrale aanbod van ons openbaar vervoer, of dat het puur gaat om 2 buslijnen die dreigen te verdwijnen.” In dat laatste geval is de politicus bang dat een eigen vervoersbedrijf misschien wel het tegenovergestelde kan bereiken van wat de bedoeling is: “Op deze manier gaan we op ons eigen houtje verder, terwijl het misschien slimmer is om de verbinding te zoeken met andere gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen.” Het eindoordeel vanuit de PvdA is dan ook duidelijk: “Alles bij elkaar opgeteld, hebben wij best wel wat twijfels over dit onderzoek. Ook al omdat het veel tijd en geld zal kosten om alleen al onderzoek te doen.” 

"Wij zijn er in Hulst niet van gediend dat we het vijfde wiel aan de bus zijn." - Tom Willaert

Goede hoop
Wethouder Gino DePauw snapt de zorgen van de gemeenteraad over het openbaar vervoer binnen de gemeente Hulst. Maar heeft wel goede hoop op verbeteringen in de nabije toekomst: “Als de huidige plannen in de praktijk zo gaan werken als dat ze op papier staan, gaan we er op vooruit. Dan hebben we openbaar vervoer van 06:00 uur ’s ochtends tot 23:00 uur ’s avonds.” Mocht de gemeenteraad toch besluiten om een onderzoek naar een eigen vervoersbedrijf te starten, zal de wethouder dit niet tegenhouden: “Het is niet aan mij om advies te geven over dit plan. Als de raad het zo wil, dan zullen wij het uitvoeren.”

Signaal richting provincie
Volgens raadslid Tom Willaert is een dergelijk onderzoek een goed signaal richting de provincie: “Wij zijn er in Hulst niet van gediend dat we het vijfde wiel aan de bus zijn. We hoeven ons niet zomaar neer te leggen bij wat er vanuit Middelburg geregisseerd wordt.”

Door: Johnny Willeboordse

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Country & Western. Johan de Jong dinsdag 28 mei '24 • 20:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme dinsdag 28 mei '24 • 17:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme dinsdag 28 mei '24 • 16:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen dinsdag 28 mei '24 • 13:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen dinsdag 28 mei '24 • 12:00 uur
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman dinsdag 28 mei '24 • 11:00 uur
Bekijk meer