Het was stil zondagavond op de Markt in Terneuzen. Waar normaal gesproken mensen zitten te eten of een drankje nuttigen, werd iedereen zondagavond om 18 uur naar huis gestuurd. Rond 17.30 uur werd via een landelijke persconferentie aangekondigd dat een half uur later alle horeca tot 6 april dicht zou gaan in heel Nederland, een ingrijpende maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
‘Een half uur van te voren is wel erg kortdag,’ verzucht een horecaondernemer die zijn klanten verzoekt hun glas leeg te drinken en daarna te vertrekken. ‘Maar ja, het is niet anders.’ Een passerende Vlaming zegt speciaal naar Terneuzen te zijn gekomen om een hapje te eten. ‘Dit is toch te zot voor woorden,’ moppert hij. Maar de meeste mensen hebben wel begrip voor de situatie. Langzaam vertrekken de laatste bezoekers uit de binnenstad.
Gilles de Koeijer, eigenaar van Luwak, maakt zich wel zorgen: ‘Dit is ontzettend zuur en het baart me financieel wel zorgen hoor. Maar ik begrijp de maatregel wel. Dit is gewoon overmacht.’