Eindexamentraining is miljoenenbusiness, maar niet op het Lodewijk College

Geplaatst: 3 mei 2023 om 08:55

Wie beweert dat leerlingen tegenwoordig lui zijn en docenten alleen vanwege de lange vakanties voor de klas staan, moet deze meivakantie eens gaan kijken op het Lodewijk College in Terneuzen. Zo'n 200 leerlingen uit de hele regio volgen er in hun vakantie examentrainingen. Landelijk gaan er honderden miljoenen euro's om in bijscholing, maar in Terneuzen wordt het anders aangepakt.
In veel agenda's staat het op 11 mei ongetwijfeld met grote letters geschreven: het begin van de schriftelijke eindexamens. Veel leerlingen zijn daarom in deze periode bezig met de voorbereidingen. Dat doen ze al lang niet meer alleen achter hun eigen bureau. Schaduwonderwijs heeft een enorme vlucht genomen. Een op de drie scholieren krijgt bijles of examentraining. Het is een miljoenenbusiness en ook in Zeeland gaat het om flinke bedragen.

Trainingen op middelbare scholen zelf goedkoper
Al pakken hier scholen ook veel zelf op. Zoals op het Lodewijk College in Terneuzen. Daar zijn de lessen praktisch gratis. Peter Boone van het Lodewijk College: "Trainingen van instellingen als Luzac hebben een prijskaartje. Onze trainingen zijn óf gratis óf hebben een kleine administratieve bijdrage van 10 euro."
Examentrainingen op het Lodewijk College, in de zogenoemde Lenteschool, zijn voor alle leerlingen in Zeeuws-Vlaanderen, dus er kunnen ook jongeren van het Zwin College en het Reynaertcollege komen. Het Lodewijk College geeft de trainingen zelf, want particuliere instituten vonden het te ver om naar Zeeuws-Vlaanderen af te reizen.

Een jaar of tien geleden is de school met de extra lessen in de meivakantie begonnen en het aantal leerlingen groeit gestaag. Dit jaar doen er volgens Boone bijna 200 leerlingen uit de hele regio mee. Ook andere scholen zoals het Calvijn College in Goes regelt de trainingen zelf. Leerlingen geven andere leerlingen bijlessen en kunnen daar weer studiepunten voor krijgen.
 
De leerlingen kunnen zich aanmelden voor verschillende examentrainingen en worden in een paar uur klaargestoomd voor het examen. "Ik vind het handig om zo wat te kunnen meekrijgen, door de extra uitleg. Je hebt weinig vakantie, maar ik vind het wel prima om naar school te komen. We zijn bijna klaar met de middelbare school, dus ik heb het er wel voor over om dit te doen", zegt Hanna Asaad uit havo 5.
Ook voor Emily Martinet uit de vierde klas van het vmbo zijn de bijlessen een uitkomst: "Ik vind wiskunde een van de lastigste vakken. Er zijn veel formules. Ik vind het lastig om dingen te berekenen en te onthouden die ik moet gebruiken. De extra trainingen zorgen ervoor dat ik veel kan oefenen en vragen kan stellen als ik het niet snap."

Miljoenenbusiness
De uitgaven van huishoudens aan huiswerkbegeleiding, bijles, eindtoets- en examentraining is in de periode 1995-2020 enorm gestegen. In 1995 gaven ouders omgerekend 26 miljoen euro uit aan bijlessen en trainingen. In 2020 was dit 328 miljoen euro.


De grootste stijging is veruit in het voortgezet onderwijs. Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOB) krijgt een op de drie scholieren in het voortgezet onderwijs bijles, huiswerkbegeleiding of examentraining. In het primair onderwijs ligt dat aandeel lager, een kwart van de leerlingen volgt daar bijles.
 
 
Bijlessen in rekenen of taal is in beide onderwijssectoren de meest gebruikte vorm van extra onderwijs. In het basisonderwijs maakt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 13 procent van de leerlingen gebruik van extra lessen of trainingen waar ouders voor moeten betalen. In het voortgezet onderwijs gaat het om 10 procent van de scholieren.
Maar ook voor huiswerkbegeleiding (7 procent), examentraining (4 procent) en oefenen buiten schooltijd (6 procent) worden regelmatig kosten gemaakt door ouders, aldus de onderzoekers.
 
Onderwijskwaliteit
De motieven van ouders zijn ook bekend. In het voortgezet onderwijs is het doel vaak om achterstanden weg te werken of extra ondersteuning te bieden bij specifieke leerbehoeftes. Het voorbereiden op examens speelt ook een rol. Ouders vinden dat ze vaak thuis de ondersteuning niet kunnen bieden en dat hun kind te weinig persoonlijke aandacht krijgt op school. Een deel van de ouders vindt de onderwijskwaliteit tekortschieten.
Docent Els Driedijk van het Lodewijk College zou ook liever zien dat er in de reguliere lessen tijd is voor bijscholing. "Dan hoeft het niet in de vakanties. Maar in de lessen zit je in grotere klassen, zit je met een vol rooster en leerlingen hebben veel uren les achter elkaar. Nu hebben sommige leerlingen twee trainingen per dag, da's drie uurtjes. Dan zijn ze gemotiveerder dan dat ze de hele dag in de sleur zitten. Jammer dat het moet, maar de extra aanvulling is wel fijn dat het nu kan."

Particuliere instituten
Ouders schakelen soms ook particuliere instituten in. Bij Luzac kost studiebegeleiding voor eindexamenleerlingen 800 euro per maand. In Middelburg zit Studiepro, in Goes Lyceo. Hoeveel Zeeuwse leerlingen daar op dit moment gebruik van maken en hoe dat in het verleden was, is niet bekend. We hebben de verschillende particuliere instellingen meerdere keren benaderd om cijfers te geven over het aantal leerlingen. Dat hebben ze tot nu toe niet gedaan.

Nog even blokken
De schriftelijke eindexamens, voor alle niveaus, beginnen dit jaar op donderdag 11 mei en duren tot en met dinsdag 30 mei.

 

- Dit is een bericht van Omroep Zeeland - 

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Onderweg. Richard van Damme maandag 29 april '24 • 17:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme maandag 29 april '24 • 16:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen maandag 29 april '24 • 13:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen maandag 29 april '24 • 12:00 uur
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman maandag 29 april '24 • 11:00 uur
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman maandag 29 april '24 • 10:00 uur
Bekijk meer