De zomertijd gaat in

Geplaatst: 29 maart 2024 om 12:04

Zondag 31 maart moeten we in Nederland de klok op zomertijd zetten. Met de zomertijd zetten we de klok een uur vooruit. Maar is dat wel goed voor ons? Moeten we geen vaste tijd hebben, en zo ja, welke tijd? Zomer- of wintertijd? Of misschien zelfs wel totaal iets anders.

Zondag gaat de klok dus een uurtje vooruit. Maar is dat wel zo goed voor onze gezondheid? Dat blijkt dus van niet. Volgens Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen zorgt het invoeren van de zomertijd de eerste dagen na het invoeren bij veel mensen voor 40 tot 50 minuten minder slaap per nacht. Bij sommige mensen duurt dit een paar weken, het komt ook voor dat het de hele zomer duurt. Je krijgt van het verzetten van de klok namelijk een soort mini jetlag. Er zijn ook andere schrikbarende feiten waar nog meer onderzoek naar gedaan moet worden; de hoeveelheid beroertes stijgt namelijk met 8% en het aantal miskramen neemt toe.

Wat is de oplossing
Wat zou dan een goede oplossing zijn? De beste oplossing zou zijn om één enkele tijd te hanteren. De laatste keer dat we in Nederland een vaste tijd hadden was tussen 1940 en 1942. Toen hadden we permanente zomertijd. Maar elke tijd heeft zijn eigen voor- en nadelen. 

Problemen met zomertijd
De zomertijd heeft zeker zijn voordelen, ’s avonds blijft het in de zomer namelijk langer licht en hoeven mensen minder elektriciteit te gebruiken. Maar het heeft ook een aantal nadelen. In de winter wordt het namelijk pas om 10 uur ’s ochtends licht. En dat is helemaal niet goed voor onze biologisch klok. Daardoor ga je later naar bed omdat het langer licht is, maar je moet nog steeds om dezelfde tijd uit bed. De problemen op de korte termijn zijn dat je een slaaptekort opbouwt en dat zorgt ervoor dat er meer kans is op verkeersongelukken. Op de lange termijn kun je last krijgen van hart- en vaatziekten en overgewicht.


 

Zoals je ziet zitten we oorspronkelijk in de Engelse tijdzone, net als België, Frankrijk en Spanje. Met onze huidige wintertijd staat de zon om 12 uur op zijn hoogst in Berlijn. En pas 40 minuten later staat de zon in Nederland op zijn hoogst. In de zomertijd staat de zon om 12 uur op zijn hoogste punt in Oekraïne. Pas 1 uur en 40 minuten later in Nederland.

Engelse tijd
Het beste voor Nederland zou de Engelse tijd zijn. We krijgen het hele jaar door genoeg ochtendlicht wat goed is voor onze biologische klok. In de zomer hebben we nog steeds de lange avonden. Het belangrijkste is, is dat we er beter van gaan slapen.

Bron: Universiteit van Nederland
Door: Gijs Knook

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • Historische Hitlijsten John Westland vrijdag 19 april '24 • 22:00 uur
  • Piratenuurtje Jan van Rooy vrijdag 19 april '24 • 21:00 uur
  • Piratenuurtje Jan van Rooy vrijdag 19 april '24 • 20:00 uur
  • Goud van Oud Johan de Jong vrijdag 19 april '24 • 19:00 uur
  • Mark met een K vrijdag 19 april '24 • 18:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme vrijdag 19 april '24 • 17:00 uur
Bekijk meer