De langste dag: ook in Nederland verschil tussen noord en zuid

Geplaatst: 21 juni 2022 om 11:14
21 juni: de langste dag -  Precies op het moment van verschijnen van dit artikel begint de zomer (om 11.14 uur lokale tijd). Rita Bardoul uit Terneuzen vewondert zich over de naam midzomerwende: 'Vreemde naam eigenlijk, want de zomer begint nu pas,' zij schrijft naar GO over allerlei fenomenen die haar opvallen vanuit haar appartement dichtbij de Schelde.  'Hoe dan ook: de zon kust de kreeftskeerkring vandaag en keert zich om naar de steenbok; de dagen worden weer steeds korter. Een jaarlijks terugkerend fenomeen, dat ik steeds weer jammer vind. Want ik geniet zo van de lange avondluchten en ik ben niet de enige. 
 
Weet je dat ook in Nederland een tijdsverschil is tussen het noorden en het zuiden? Lees hier wat Rita erover te vertellen heeft: 
Ook in Nederland half uur verschil
Ook in ons kleine Nederland verschilt het tijdstip van opkomst en ondergang van de zon in het noorden en het zuiden. Het verschil tussen het noorden en zuiden van het land is vandaag 31 minuten. Op Schiermonnikoog komt de zon om 5:06 uur op en gaat om 22:08 uur weer onder. Een daglengte van 17:02 uur. In Maastricht komt de zon op 21 juni om 5:23 uur op en gaat om 21:55 uur weer onder. De daglengte is 16:32 uur. In het noorden is het dus langer licht.
 
Verduisterende gordijnen
In de zomermaanden blijft het ten noorden van de poolcirkel, zoals IJsland en in het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland 24 uur licht. De zon gaat in juni en juli niet onder. Echt 24 uur licht blijft het alleen vlakbij en ten noorden van de poolcirkel. Hoe verder je van de poolcirkel af bent, des te langer de nacht is. Op Spitsbergen gaat de zon zelfs van 20 april tot 23 augustus niet onder. Het is continu licht en het besef van tijd lijkt lastig. Je wilt gaan slapen, maar het wordt maar niet donker. Ik zou in ieder geval zorgen voor verduisterende gordijnen! Men zegt dat dit nachtelijk zonlicht een speciale gloed heeft waar fotografen lyrisch van worden.
 

Scheldeboulevard, 22.30 uur maandagavond
 
Seizoenen
De aarde draait om zijn eigen as en om de zon. Seizoenen worden veroorzaakt, doordat de as van de aarde (lijn door noord- en zuidpool) in een hoek van ongeveer 23 graden staat ten opzichte van de cirkel die de aarde om de zon maakt. Door de kanteling van de aarde is het dus ten noorden van de poolcirkel 24 uur licht in de zomer en 24 uur donker in de winter.
 
Geen echte duisternis
Midzomernachten zijn niet echt donker. Ook tijdens de langste dagen van het jaar duikt de zon bij ons slechts enkele uren onder de horizon. Maar echt helemaal donker wordt het dan niet. Aan de horizon zie je vaak nog een gloed en ook maak je dan kans om lichtende nachtwolken te zien. Vanaf 20 mei tot en met 23 juli zijn de nachten in Nederland niet zo donker als in de rest van het jaar. Rond de langste dag is het slechts ongeveer 3 uurtjes vrij donker, maar van echte duisternis is geen sprake.
Hoe verder je naar het zuiden reist, hoe korter de dagen: in Italië, Griekenland en Spanje bijvoorbeeld is het veel vroeger donker dan bij ons en op de evenaar is het dag in, dag uit 12 uur licht, 12 uur donker van 6 tot 18 uur.
 
 
Door: Rita Bardoul, GO-RTV
 
Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • De Middagbreak. John Lindgreen maandag 29 april '24 • 13:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen maandag 29 april '24 • 12:00 uur
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman maandag 29 april '24 • 11:00 uur
  • Het Trefpunt. Jean-Paul Weerman maandag 29 april '24 • 10:00 uur
  • FF wat anders. Franklin Fremouw maandag 29 april '24 • 09:00 uur
  • He goedemorgen! Leen Oele maandag 29 april '24 • 08:00 uur
Bekijk meer