Brand in zonnepark Sas van Gent

Geplaatst: 19 juli 2022 om 15:56

Dinsdagmiddag is rond 15 uur brand uitgebroken in het zonnepark aan de Spiegellaan in Sas van Gent. De meldkamer heeft groot opgeschaald meerdere brandweereenheden zijn inmiddels ter plaatse gestart met het blussen van de buitenbrand. Het treinverkeer langs het zonnepark is stilgelegd vanwege de rookontwikkeling.
 

Update  19.30 uur

5000m2 oppervlak
De brand is geblust. In totaal heeft er een oppervlak van ongeveer 5000m2 in brand gestaan. De zonnepanelen zelf hebben niet gebrand, wel is op enkele plaatsen de bekabeling stuk.

Fysiek zware brandweerinzet
De brandweerinzet was zwaar door de hoge buitentemperatuur, daarnaast was de bereikbaarheid van het grote brandende oppervlak lastig. Er zijn daarom veel brandweereenheden ingezet voor het bestrijden van deze brand. 
Het opruimen van de enkele honderden meters slang was in deze omstandigheden een zware klus. Inmiddels zijn de brandweereenheden klaar met opruimen.

Treinverkeer hervat
Het treinverkeer wordt weer hervat en de eenheden keren terug naar de kazerne.

Continuiteit van brandweerzorg
Om tijdens dit incident ook de brandweerzorg in de omgeving te kunnen blijven garanderen, heeft in Terneuzen een brandweerploeg op de kazerne standby gestaan.

Update 17.20 uur:

De officier van dienst heeft het sein brand meester gegeven. De brandweereenheden hebben nog wel geruime tijd nodig om na te blussen en op te ruimen. Gedurende deze werkzaamheden blijft het treinverkeer afgesloten. Naar verwachting zullen de werkzaamheden tot  ongeveer 18:30 uur duren.

Update 16.00 uur:
Het park is nog maar enkele maanden in gebruik en omvat 55 duizend zonnepanelen, die zelf op dit moment niet branden. Het vuur woedt in het gras onder de panelen. Brandweereenheden zijn druk bezig met het bestrijden van de brand, zowel op het zonnepark als aan de randen van het park aan de zijde van het spoor. De hoge buitentemperatuur maken het werk van de brandweer zeer zwaar, daarom worden extra eenheden ter plaatse gevraagd zodat het personeel tijdig kan worden afgelost. Veiligheidsregio roept omwonenden op uit de rook te blijven en ramen en deuren dicht te houden. Het zonnepark is omgeven door bossages, daarom zijn de zonnepanelen niet goed zichtbaar in de omgeving.

  
Foto's: Dirk Kamminga
 
In maart 2022 is het zonnepark op het voormalige terrein van de CSM-suikerfabriek officieel geopend.Lees ook: www.go-rtv.nl/zonnepark-sas-van-gent-feestelijk-geopend.

 

Door: Tineke Kerste - GO-RTV

Foto boven artikel: Veiligheidsregio Zeeland

Lees meer artikelen
Uitzending gemist
  • He goedemorgen! Leen Oele dinsdag 23 juli '24 • 08:00 uur
  • He goedemorgen! Leen Oele dinsdag 23 juli '24 • 07:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme maandag 22 juli '24 • 17:00 uur
  • Onderweg. Richard van Damme maandag 22 juli '24 • 16:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen maandag 22 juli '24 • 13:00 uur
  • De Middagbreak. John Lindgreen maandag 22 juli '24 • 12:00 uur
Bekijk meer