De nieuwe sluis die in Terneuzen wordt gebouwd, heeft nu officieel een naam: de Nieuwe Sluis. De naam werd al gebruikt voor het bouwproject. Het hele sluizencomplex heeft wel een nieuwe naam gekregen, namelijk de Noordzeesluizen. De namen zijn vanmiddag bekendgemaakt door demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en zijn Vlaamse minister-collega Lydia Peeters, die een bezoek brachten aan het gigantische bouwproject.
De afgelopen jaren werd het bouwproject officieel al Project Nieuwe Sluis Terneuzen genoemd, maar nu is de officiële naam voor de toekomst dus ook De Nieuwe Sluis geworden. De naam werd al door veel Terneuzenaren gebruikt de afgelopen zeven jaar. Voorzitter van de naamgevingscommissie, burgemeester Erik van Merrienboer van Terneuzen, vindt het dan ook logisch dat deze naam is 'gekozen'. "Waarom iets anders kiezen als wij al gewend zijn aan deze naam?", verklaart hij.
Willem I of Jan Lonink?
De afgelopen maanden heeft de naamgevingscommissie zich over de kwestie gebogen. De Terneuzense burgemeester zat samen met zijn collega-burgemeester Matthias De Clercq van Gent zaten onder meer in het clubje. Gekozen is om het hele sluizencomplex wel een nieuwe naam te geven. Want gek genoeg had het complex nog geen naam. Voor de naam voor de Nieuwe Sluis kwamen verschillende suggesties voorbij; een vernoeming naar Koning Willem I, omdat hij ooit het kanaal van Gent naar Terneuzen liet aanleggen. Maar ook oud-burgemeester Jan Lonink van Terneuzen werd genoemd. Het idee om de sluis naar Kapitein Rooibos te vernoemen is ook nog geopperd. Maar om de sluis de naam van een fictief iemand te geven, daar wilde de commissie niet aan. De Vliegende Hollander viel daardoor ook af.
Regels
Eigenlijk gelden dezelfde regels als voor een nieuwe straatnaam. Het is de taak van de gemeente, in dit geval dus het College van B&W in Terneuzen, om hierover te beslissen. Als het gaat om een vernoeming naar een persoon, moet die al langere tijd zijn overleden (tenzij het over een lid van het Koninklijk Huis gaat) en de persoon moet algemeen (h)erkend zijn door verschillende maatschappelijke groepen uit de lokale bevolking.
Door: Johnny Willeboordse - GO-RTV